ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Зважитися на об’єднання

Присиваська ОТГ. Розкрити душу перед тими, хто ще вагається

Kalanchak

Зважитися на об’єднання

Дискусія, про об’єднання в більш спроможні громади  триває.

Ця дискусія триває, незважаючи на загальновідомі успіхи об’єднаних територіальних громад (ОТГ) у отриманні нових повноважень з більшими ресурсами та дієвою відповільністю за власний розвиток.

Ця дискусія триває, незважаючи на проголошений державою незмінний курс на децентралізацію.

Ця дискусія триває в думках селян, їх розмовах та конкретних діях.

Для одних, це виливається у об'єднання, нову відповідальність та нові можливості, а для інших - у вибір поки що почекати та подивитися, що буде далі.

Ті, хто вже об’єднався і реально став на новий шлях розвитку, стають перед новими завданнями:

  •  збалансування інтересів всіх своїх членів;

  • обдуманого вкладення отриманих ресурсів;

  • пристосування до зигзагів державної політики щодо передачі нових повноважень без належних ресурсів;

  •  оптимізації витрат;

  • визначення пріоритетів і пошуку ресурсів для розвитку;

  • опанування новими знаннями;

  • пошуку нових кадрів і ще купою нових завдань.

Так, завдань, дійсно купа, але і голова, разом зі старостами та адміністративним апаратом ростуть, як управлінці, вирішуючи їх, і громада, стає більш свідомою того, що вона ГРОМАДА і від неї самої, багато в чому, залежить якість її життя.

Ті, хто ще вагаються, різні

Одні шукають для себе підтвердження правильності тої позиції, на якій вони зараз знаходяться.
Другі не знають, як обрати собі гарних сусідів, як з ними домовитися, та не зовсім ясно представляють, з чого розпочати та які завдання їх чекають після об’єднання.
Приблизно з такими думками завітала до Присиваської ОТГ, яка утворилася в грудні 2016 року, делегація з Великолепетиського та Нижньосірогозського районів, Херсонщини де процес об’єднання ще не розпочався.
Об’єднання має бути заради розвитку і це дійсно має бути вивірений крок. Тому, якщо тобі відверто розказують та показують вже пройдений шлях і отримані результати, ти можеш обдумати побачене і почуте, і взяти для себе краще. Децентралізаційний марафон ПУЛЬС Асоціації міст України сприяє саме таким рішенням - виваженим, заснованим на передачі досвіду та знань. ..

Курс на партнерські відносини

Присиваська ОТГ об’єднала Григорівську, Іванівську, Павлівську та Строганівську сільські ради. Кожна з них має більш – менш однакову чисельність населення – 900 -1300 мешканців і це дає змогу, на думку старости села Павлівка Андрієвського Анатолія Леонідовича, вибудовувати реально партнерські відносини, маючи паритетне представництво в депутатському корпусі

 

 

 

Питання першочергових пріоритетів вирішуються разом, а не одноосібно головою, додає староста села Строганівка Загороднюк Світлана Володимирівна.

Власне те, що в кожному селі проводяться роботи по відновленню та удосконаленню соціальної інфраструктури – це пряме підтвердження їхніх слів.

1,5 роки праці разом

Коли десятиліттями не робилися, із-за відсутності коштів, ремонти садків, шкіл, будинків культури, то першочерговими громада обрала вкладення коштів саме в ремонти закладів для своїх дітей, школярів  та, взагалі, громади.

За 2017-2018 роки проведено ремонти Павлівського ясла-садку, методичного кабінету у Григорівській школі, покрівлі спортзалу Строганівської школи та будинку культури, ремонт спортзалів у Іванівській, Строганівській, Павлівській загальноосвітніх школах.

 

 

 

Почалася заміна вікон і дверей на енергозберігаючі у Іванівський школі.

Встановлені ігрові дитячі майданчики в селах Павлівка, Іванівка та Григорівка.

Шукати нові можливості

Ці 1,5 роки, працюючи пліч-о-пліч, громада не просто використовувала отримані нові ресурси, але й активно шукала і залучала гранти на розвиток, які зараз доступні. Потягом активності, за одноголосною думкою присивасьців, в цьому є Зозулінська Таміла, яка в тяжкі часи переселилася із Авдіївки   до Григорівки і за цей час виросла до заступника сільського голови.

З 2017 року громада є партнером Програми DOBRE. Цього року очікується 2 гранти, кожен в районі 10 тис. доларів в гривневому еквіваленті.

За фінансування Міністерства закордонних справ Республіки Польща придбано пожежний автомобіль.

В рамках Програми «Підтримка аграрного і сільського розвитку» (USAID) розроблена стратегія розвитку Присиваської ОТГ до 2026 року та 2 інвестиційні проекти.

 

 

 

Робота по пошуку як грантодавців так і інвесторів ведеться активно і цілеспрямовано.

Під розроблені інвестиційні проекти будуть шукати інвесторів, в тому числі на форумі «Таврійські горизонти», який цього року відбудеться у Києві.

Свій шлях

Голова об’єднаної громади Сергій Кліщевський весь час повторює – «Ми обираємо власний шлях. Можливо, десь ми будемо припускатися помилок, але це наш вибір і наша відповідальність».

Голова рахує кожну гривню і разом з депутатським корпусом приймає рішення, які оптимізують витрати. Це дає можливість вкладати вивільнені кошти у те, що дійсно потрібно в першу чергу.

Сторожи та двірники у школах перетворюються, у зимовий період, ще й на опалювачів. Економія на сторожах шкіл і садочків, коли їх об’єднали, склала 700 тис. грн., які були вкладені в ремонт шкільних спортзалів.

Шкільний котел став працювати «на смітті». Ті відходи, які раніше сільгоспвиробники просто викидали, тепер прекрасно опалюють школу узимку.

PrysyvaskaOTG

 

PrysyvaskaOTG

 

PrysyvaskaOTG

Кліщевський Сергій Олександрович , cільський голова Присиваської ОТГ демонструє новий котел у школі   Кліщевський С.О. , cільський голова Присиваської ОТГ, показує нову футбольна форму команди с. Грирорівки   Лапшиков Олексій , фельдшер медицини невідкладних станів та за сумісництвом художній керівник у будинку культури

Першочерговими завданнями, для розвитку громади, Сергій Кліщевський вбачає в розкрутці лікувального і туристичного потенціалу Присивашшя. І це йому вдається. Про Лемурійське озеро вже чують далеко за межами Херсонщини.

Націленість на розвиток, вміння співпрацювати, вміння вирішувати проблеми нестандартними методами, це те, що можуть запозичити у сільського голови і загалом у Присиваської ОТГ, як цінний досвід, громади Херсонщини, які приймуть рішення об’єднуватися.

 

Анна Парфьонова, серпень 2018 р.