ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Ефективність децентралізації потребує виважених рішень

В Херсоні відбувся Форум місцевого самоврядування «Зупинити не можна продовжити. Де поставити кому в децентралізації.»

02.12.2019

Учасники форуму, серед яких були голови об’єднаних територіальних громад Херсонщини, представники обласної та районної влади, громадських організацій та гості із Києва, які безпосередньо опікуються питаннями децентралізації, обговорили існуючі на сьогодні проблемні питання першого етапу децентралізації та незрозумілі, поки що, питання наступних етапів.

Відкрив форум голова облдержадміністрації Юрій Гусєв, який поінформував присутніх про стан справ з децентралізацією в Херсонській області і запропонував взагалі не створювати районів, які, на його погляд є зайвою ланкою управління, а вважати, що 58 ОТГ, які в кінцевому підсумку мають бути створені на Херсонщині, і будуть своєрідними районами.

Заступник голови обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій розповів про те, що об’єднані громади показують гарні результати спроможності – 27 громад середньої спроможності та 31 високої спроможності. Неспроможних громад в області немає, тому влада буде всіляко захищати ті рішення про об’єднання, які були прийняті протягом 2015-2019 років.


Заступник голови обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій

Юлія Єсмуханова, представниця найбільшого партнеру децентралізації з боку закордонних донорів - Програми ДОБРЕ, яка фінансується урядом США, відмітила суттєвий прогрес спроможності громад, в сенсі ефективності місцевого управління, в порівнянні з початком процесу децентралізації . Вона вручила сертифікати громадам Херсонської області, які показали найкращий індекс спроможності місцевого самоврядування.

Перше місце зайняла Кочубеєвська ОТГ (голова Іван Дударь), яка отримала сертифікат на 75 000 доларів на проекти розвитку громади.

Друге місце зайняла Чаплинська ОТГ (голова громади Олексій Фаустов). Її сертифікат склав 35 000 доларів.

Форум місцевого самоврядування пройшов під знаком загального прагнення до ефективного продовження та ефективного завершення реформи деценталізації.

Анна Парфьонова

Читати