ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Політика

Суспільне мовлення в регіонах і на прикордонній Херсонщині під загрозою. Обласна рада прийняла звернення щодо загроз інформаційній безпеці.

28.02.2020

ЗВЕРНЕННЯ
депутатів Херсонської обласної ради VІІ скликання до ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та Наглядової Ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» щодо забезпечення повного та своєчасного інформування про суспільно значущі події в Україні
та за кордоном

В Україні йде війна, в тому числі, інформаційна. Існування регіональних радіо - це політичне і стратегічне питання.

У 2018 році, під гаслами втілення новітніх цифрових технологій телебачення, відбулась заміна аналогового мовлення на цифрове, що призвело до втрати для 30% населення, в основному сільського, можливості приймати телевізійні програми з етеру.

У 2019 році Національна суспільна телерадіокомпанія, мотивуючи недостатністю коштів, припинила радіомовлення на середніх хвилях, основним користувачем якого було населення сільських районів. У січні цього року, за ініціативи медіагруп, які належать олігархам, закодовано супутникове поширення провідних телевізійних каналів.

Дії Національної суспільної телерадіокомпанії України з реорганізації обласних філій, власний контент яких носить переважно суспільно-політичний характер, викликають занепокоєння депутатського корпусу Херсонської обласної ради.

Новою Концепцією регіонального мовлення передбачено скорочення до однієї години – ТБ, та півтори – радіо щоденного власного виробництва регіонального контенту, а отже, суттєве зменшення представлення інтересів місцевої громади в локальному інформаційному просторі.

Це скорочення загрожує інформаційній безпеці кожного регіону, особливо тих, які межують із окупованими територіями і де останнім часом посилилися ворожі інформаційні атаки. Такі дії створюють інформаційний вакуум. Під загрозою практичного знищення найбільшого обласного мовника ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (далі - ПАТ «НСТУ») «Херсонська регіональна дирекція «Скіфія», який професійно висвітлює життя обласної громади.

Виникнення сьогодні так званих білих інформаційних плям практично призводить до втрати керованості соціальними процесами в державі, загрожує національній безпеці.

Правління ПАТ «НСТУ», отримавши кошти з Державного бюджету, збільшує на власний розсуд штатну чисельність Центральної дирекції, знищуючи поступово регіонального мовника, власний контент якого є якісним і потрібний місцевій громаді.

25 лютого 2020 року на акції протесту вийшли представники трудових колективів Волинської, Запорізької, Житомирської, Івано-Франківської, Миколаївської, Закарпатської, Херсонської філій ПАТ «НСТУ», а 26 лютого - Кропивницької філії.

Враховуючи вищевикладене та основні принципи діяльності ПАТ «НСТУ», просимо:
забезпечити гарантовані Конституцією права громадян на одержання суспільно-важливої інформації в будь-якому регіоні країни у мирний час та в умовах надзвичайного стану, техногенних та екологічних катастроф, воєнного часу через: супутниковий сигнал; етерного цифрового провайдера; довгий та середньохвильовий радіодіапазони; мобільний телефонний зв’язок.

Становлення суспільного мовлення для місцевих громад зі збереженням суб’єктності регіональних мовників на базі колишніх ОДТРК, що відповідає національним інтересам, політиці децентралізації, практиці європейської демократії.

Підтримано на ХХІІ сесії
обласної ради VII скликання
28.02.2020 року

Читати