ХЕРСОН. ГРОМАДА. ІНІЦІАТИВА

Портал суспільних знань і дій для розвитку Херсонщини

gerb_sity

Місто

gerb_region

Область

search_icon
 

Україна

У КИЄВІ ЗАВЕРШИВСЯ Х КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ

27.06.2021

Ювілейний Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» завершився  27 червня гучним концертом Сергія Жадана та гурту «Жадан і Собаки». Фестиваль тривав 5 днів, Мистецький арсенал зібрав для цього понад 200 видавців, ілюстраторів та інституцій культури. У межах Фестивалю відбулося понад 300 подій — презентацій, дискусій, концертів, перформансів, лекцій. У просторі Мистецького арсеналу під час фестивалю відбулось 16 виставок.

Вперше велику частину подій тисячі людей зі всієї України та світу могли дивитись у безкоштовній трансляції на МЕGOGO за підтримки компанії Visa. Зокрема і в 187 бібліотеках України та світу, де на перегляди трансляцій Фестивалю збирались компаніями. Директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта говорить, що на такій успіх організатори навіть не розраховували:

Фокус-тема Фестивалю – «Оптимісти Скептики», куратор фокус-теми — Ростислав Семків. Запрошений куратор-письменник — Сергій Жадан. Усього було проведено 8 кураторських програм, які створили, окрім зазначених: Ольга Жук, креативна директорка Довженко-Центру, Оксана Хмельовська, керівниця відділу літературної справи Мистецького арсеналу, Оксана Щур, керівниця літературної лабораторії Мистецького арсеналу, Любов Морозова, художня керівниця Kyiv Symphony Orchestra, Ірина Славинська, виконавча продюсерка Радіо Культура, Юлія Козловець, координаторка Книжкового Арсеналу, Тетяна Родіонова, провідна співробітниця відділу літературної справи Мистецького арсеналу.

Серед авторів Фестивалю був представлений херсонський письменник Віктор Вальд з його книгою "Отаман" про буремні події громадянської війни, які, в т.ч. відбуваються і на Херсонщині. 

У межах Фестивалю відбувся конкурс «Найкращий книжковий дизайн», гран-прі в якому отримала творча майстерня «Аґрафка» (Романа Романишин, Андрій Лесів) за книжку «Куди і звідки» від Видавництва Старого Лева. Ця книжка представлятиме Україну у світовому конкурсі книжкового дизайну Фонду «Buchkunst» та увійде до колекції «Найкрасивіші книги світу».

У фінальній день Х Книжкового Арсеналу були оголошені переможці підліткового письменницького конкурсу «Антитвір». Перемогу в ньому здобула 14-літня Ангеліна Гузій з міста Ніжин.

Партнери ювілейного Книжкового Арсеналу: компанія Visa та фонд Zagoriy Foundation

Письменницьку програму Сергія Жадана підтримала компанія Uklon, співорганізатором Програми для дітей та підлітків виступив Український інститут книги.

До роботи Х Книжкового Арсеналу долучилось понад  400 волонтерів. 

Довідково. 

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» проводиться Мистецьким арсеналом з 2011 року. Його місія — створювати такі взаємодії між людьми, спільнотами, інституціями, коли поєднання естетичного переживання та інтелектуального включення в контексті книги посилює спроможність людини та суспільства.

Джерело: Фестиваль "КНИЖКОВИЙ АРСЕНАЛ"

Читати